Saturday, April 9, 2011

Колосване на дантелени плетива

Плетивата на една или пет куки изискват много малко допълнително „третиране”, за да заблестят с истинската си красота.  Това е колосването.

Какво представлява колосването?  Това е придаването на завършен вид на плетивото чрез втвърдяваща субстанция.  След колосване изделията придобиват по-добър вид, бримките се подреждат и краищата стоят опънати.  Колосването е особено подходящо за дантели, карета и покривки защото оформя по-добре тяхната фигуралност.














Как да направим дантелените си плетива още по-красиви?

Това е малко плетено звездовидно каре, веднага след като е свалена от куките.Ако го постелем върху масата в този вид ще изглежда така.

Краищата са неконкретни, дизайнът не проличава добре. Имаме нужда от колосване .И така, за да колосаме нашето плетиво е нужно много малко усилие.

Изпиране – на ръка или в пералня – въпрос на избор. Ако перете в пералня, използвайте програма имитираща прането на ръка. И в двата случая препаратът за пране трябва да отговаря на материята на дантелата ви – памук, лен, коноп, коприна. Изпраните плетива не се сушат, а се потапят в разтвора за колосване влажни.

Колосване – На пазара у нас има няколко вида течен препарат за колосване, който аз препоръчвам. Според указанията на опаковката разтваряме в указаното количество вода. Тук важно е да имаме в предвид, че плетивото което ще колосваме има нужда само да се потопи в разтвора за няколко минути, така че огромни количества не са необходими.

Разтвореният във вода препарат

Потопената дантела

Оставяме в разтвора за 2-3 минути, след което изваждаме и леко изстискваме, позволено е усукване, но без огромен натиск. Дантелата трябва да бъде достатъчно мокра, но без да капе.

Изстискване

Сега започва най-съществената и забавна част: Постелете плетивото на равна и гладка повърхност – добре измитият под , маса, легло.

Започнете нежно да издърпвате краищата на дантелата, така че дизайна да придобие по-конкретни форми. Може да използвате шивашки сантиметър, за да проверявате еднакви ли са страните.

За най-прецизните – може да използвате карфици (задължително неръждаеми) за фиксиране на всеки отделен край или дори всеки отделен елемент.

След като сте оформили дантелата и тя е придобила формата, която най-добре показва нейният дизайн, я изчакайте да изсъхне. Добре е съхненето да става по естествен начин. Отнема около денонощие, но понякога и повече. Ако имате домашни любимци се погрижете те да нямат достъп до съхнещото ви плетиво. С чисти ръце проверявайте дали плетивото е изсъхнало, но не го местете.

По желание след цялостното изсъхване може да изгладите с ютия, дори с пáра, като се съобразите с материала, от който е изработена вашата дантела – памук, лен, коприна, коноп.

Сега да направим сравнение между неколосаното и колосаното каре.





















Виждате колко по-добре изглежда второто.
Така колосаните плетива запазват вида си за дълго време. Препоръчително е след всяко изпиране да колосвате.

И накрая нека обобщим колосването в 5 стъпки:
  1. Изперете плетивото, без да го сушите.
  2. Изгответе разтвор за колосване, като следвате инструкциите на производителя .
  3. Потопете плетивото за няколко минути и изцедете.
  4. Разстелете плетивото на гладка повърхност, като оформяте краищата му.
  5. Оставете да изсъхне изцяло, по желание изгладете.

3 comments:

  1. Много изчерпателно и полезно. Благодаря!

    ReplyDelete
  2. Е какво му е изчерпателното?
    Нищо не се споменава за разтвора за колосване ?!?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...